
Dünya’ nın özellikle Ortadoğu ve Asya bölgelerinde yaygın olarak yaşayan Müslüman toplumlar için söylenebilecek şey, Helal Belgesi’ nin ve helal gıda, yiyecek ve içecek sektöründe önemli bir konumda olduğudur. Helal ürün (gıda ve gıda dışı – hizmetler dahil) üreticileri, Allah’ ın c.c kurallarına ve dinimiz İslam’ ın hukukuna uymak için bu sertifikaya ihtiyacı duymaktadırlar.
Bu ihtiyaçlar ve tüketici talep baskıları helal üretim sektörünün ve helal hizmet sektörünün gelişimi kaçınılmaz hale gelmiştir. Dahası helal sertifikalı olmak, pazarda daha büyük bir paya sahip olmak anlamı taşımaktadır.
Helal Belgesi Belgelendirmesinin temel nedeni, ulusal ve uluslararası Müslüman topluluklara dini uyumlarını yerine getirmelerinde hizmet etmektir.
Helal kavramı, bir Müslümanın günlük yaşamında kullanılan çok çeşitli mal ve hizmetler için geçerlidir. Müslüman tüketiciler, İslam Hukuku tarafından tanımlanan süreç ve prosedüre uygun olduğu için helal işaretli ürünleri tercih ederler.
Belgelendirme tüketicilere tercihleri doğrultusunda bilinçli bir seçim yapma olanağını saglar. Ayni zamanda surekli bir denetim mekanizması ile tüketiciler satın aldıkları gıdaları güvenle tüketebilirler.
Helal belgelendirme, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunar.
Helal gıda sektörü son dönemde küresel pazarda giderek önemini arttırmaktadır. Helal belgemizi alan firmalar, urunlerini kuresel helal gida pazarina arz imkani bulabilecek ve rekabet gucunu arttirabilecektir.
Helal belgelendirmesi, ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını sağlamaktadır.
Bu sertifika, gıda ürününün sadece helal yasası gerekliliklerine uyduğuna değil, aynı zamanda bu ürünün üretiminde gıda güvenliği ve hijyen uygulamalarının da katı bir şekilde uygulandığına işarettir.
Gereklere uygun koşullar helal standartlarını karşıladığında, üretici sertifikayı almaya hak kazanır. Helal standart konusunda her ülke için onaylanmış tek bir standart olmadığının bilinmesi gerekir. Bölgesel olarak uygulamalar ve yönetmeliklerde değişiklik olabilir. Dünya genelinde helal sertifikasyonu sağlayan birçok devlet kurumu, dini kurumlar dernekler ve ISQ gibi şirketler bulunmaktadır.
Genel kabulü yaygın olan “Malezya Helal Belgesi” çok talep görmekte ve dünyada bilinmektedir. Sertifikasyonda; yiyecek ve içecek için talebin fazla olmasına rağmen kozmetik, ilaç, finans, lojistik ve tüketim mallarında da helal gerekliliği olmaktadır. Açıkçası bu sertifika, pazarda ve özellikle Müslüman nüfusunun olduğu coğrafyalarda çok önemli bir pazarlama aracı halini almıştır. Dünyanın dört bir yanındaki birçok üretici, Helal Belgesi almak için hala faaliyetlerini sürdürmektedir.
Helal Sertifikası almak için önce ISQ vb. bir Helal Belgelendirme Kuruluşu’ na (helal belgesi veren firma) başvuru yapılmalıdır. Bu süre zarfında, ürünün helal kriterlerini sağlamak için kullanılan hammaddelerin bir detaylı bir listesi ISQ’ ya sunulmalıdır. Daha sonra üreticinin bu hammaddelerin kaynağını belirten bir belgeleri hazırlamalıdır. Bu aşamadan sonra muayene ve kontrol planlama ve uygulama süreci gerçekleşecektir. Muayene sırasında, hammadde kaynakları, üretim/hizmet tesisi, temizlik, hijyen, sanitasyon, kontaminasyon (bulaşma) ve güvenlik standartları kontrol edilir. Ayrıca mamul depolarını, hazırlama yöntemlerini, paketleme ve etiketlemeleri de kontrol edilir. Kontrollerde, teste tabi durum var ise ürüne yapılan helal testleri de denetlenir.
Dünya’ da her yıl binlerce helal sertifikasyonu başvurusunun yapıldığını da belirtmekte fayda var. Yapılan çalışmalarda bazı başvuruların standartları karşılayamaması söz konusu olmaktadır. Örnek olarak, 2007-2019 yıllarında ISQ’ ya yapılan 1.250 adet başvuru alınmış ancak sadece 415 civarında bir belgelendirme başvurusu onaylanmıştır. Buradan da anlaşılacağı üzere, helal standartları OIC/SMIIC 1 ve MS 1500 standartları, yönetmelikler ve HACCP- hijyen-sanitasyon kriterlerine uymak o kadar kolay olmamaktadır.
Helal Belgesi Fiyatlarını oluşturan parametreleri incelersek;
Genel olarak ortalama Helal Belgesi Fiyatı: 1.500,00 TL ile 6.500 TL (Max. 10 ürün için) şeklindedir.
Kuruluşunuzun kategorisindeki Helal Belgesini almak için ISQ Helal Uzmanlarından bilgi alabilir ya da web sitesinde bulunan iletişim ve başvuru formunu doldurarak ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
Prestijli Helal Sertifikasyonumuzdan istifade eden onca firma arasına sizde firmanızı kayıt ettirebilirsiniz…
Helal uygulamalarında yiyecek ve içecek sektörü öncü olarak ağır basmaktadır. ISQ ve Dünya Helal uygulamaları verilerinde gıda ve içecek kategorisinin payı yaklaşık % 90’ dır.için yapılır. Son yıllarda, ithalat ve ihracat ticareti için ön plana çıkan Malezya onaylı helal sertifikası ve ilgili helal logosu uluslararası tanınan bir yapı haline gelmiştir. Bunun nedeni 90’ lı yıllardan itibaren “helal standart” çalışmaları ve uygulamalarıdır.